Jaarverslag 2013

Jaarverslag 2013.

                                           

De winter is hardnekkig. Profkoersen worden afgelast, ingekort of in barre weersomstandigheden verreden. Ondanks slechte vooruitzichten zijn 30 leden op 17 maart present voor onze seizoensopening.

Een groot hoge druk gebied zorgt een week later voor kou. Temperaturen onder het vriespunt en een snijdende oostenwind kracht 5 resulteren in een gevoelstemperatuur van 15 graden onder nul. Toch stappen 14 leden zondagochtend op de fiets. Echte bikkels. Bij terugkomst is het water in de bidon van Theo bevroren. Dat zegt wel genoeg denk ik.


Omdat Pasen dit jaar vroeg valt, rijden we op zaterdag eens geen lange rit. We noteren ook de eerste lekke band van het seizoen. Jullie mogen raden … Jan de Rooij.

Op tweede paasdag wordt er hard gesprint op de Grote Waardweg met snelheden rond de 60 kilometer per uur.

Na een zeer koude en winderige maartmaand beloofde de eerste zondag van april beter weer. Door hardnekkige mist en een temperatuur van 1 graad viel dat de eerste 50 kilometer een beetje tegen. Bij Haarsteeg reed John tegen een paaltje met een verbogen voornaaf en tandwiel als resultaat. Zeker als we met een grote groep rijden is het waarschuwen voor obstakels een absolute must!


BN De Stem publiceert een tendentieus stuk over de fietsterreur van wielrenners. De eeuwige discussies worden weer opgerakeld. Natuurlijk moeten we ons als weggebruiker aan de regels houden. Dat staat ook in ons reglement. Maar dat geldt natuurlijk ook voor onze medeweggebruikers.

Zaterdag 13 april staat onze reisleider stipt om half twee gereed voor vertrek. De rit stond echter ’s ochtend gepland… Onder leiding van Simon rijden we een rondje over het Bels Lijntje. Volgens Simon een rit van 84 kilometer. Het waren er echter bijna 10 meer. Hij was zeker vergeten dat we in Hank starten in plaats van Den Berg.


Zondag 20 april noteert het KNMI de eerste zomerse dag. Alleen ons nieuwe lid, Jan Abbring, heeft een korte broek aangetrokken.

Onze voorzitter rijdt op aanraden van zijn arts de lange ritten niet meer mee. En als de kat van huis is, dan dansen de muizen op tafel. Op Koninginnedag werd er vanaf Werkendam een lange sprint gereden over de Grote Waardweg met snelheden dik boven de 60 km per uur.

5 mei is het heerlijk fietsweer, met veel zonneschijn. Jammer van dat zeer plaatselijke buitje net buiten Helkant veroorzaakt door een lokale boer.


Ondanks dat Be Ready het beslissingduel voor promotie op woensdag wint en sommige leden dit uitbundig gevierd hebben, is de opkomst op Hemelvaartsdag met 25 leden prima te noemen.

Voor het eerst staan op beide Pinksterdagen ritten gepland, maar ze verschillen dag en nacht van elkaar. 1e Pinksterdag is het schitterend weer en is de opkomst met 27 leden en 2 gastrijders hoog. Er wordt veel te hard gereden en we komen terug in Hank met een gemiddelde van 30,7 kilometer per uur. Een 70 jarige wint overigens de sprint …


2e Pinksterdag is het een natte bedoening. Er komen maar 8 leden opdagen. De thuisblijvers hadden gelijk, want die 8 leden hebben samen 5 lekke banden. Eigenlijk is het maar goed dat de opkomst zo slecht was, anders waren we pas om 2 uur ’s middags terug in Hank geweest.

Zaterdag 1 juni is de opkomst bedroevend. Slechts 5 leden rijden naar Lexmond. Oorzaak van de lage opkomst is de Rabo sponsorfietstocht die op die dag werd georganiseerd.


Zondag 2 juni staat de tijdrit gepland. Tijdregistratie met mobiele telefoons blijkt toch lastiger dan gedacht, waarna de rit tegen de klok uitgesteld wordt tot 30 juni.

Op 6 juni rijdt René 6 keer de Alp d’Huez omhoog. Een enorme prestatie.

Zaterdag 15 juni regenen we voor de eerste keer dit seizoen echt nat. Door de harde wind en de opentrekkende lucht is alles zo weer droog. Met uitzondering van de sokken.


De toertocht naar Poppel is dit jaar slecht bezet. Slechts 7 leden en 1 gastrijder. Moeten we deze schitterende tocht voortaan op zondag organiseren?

De eerste tijdrit in jaren wordt gewonnen door Jacco. Hij laat Serge toch wel verrassend 6 seconden achter zich. Gerrit toonde op de finish het shirt van Argos Shimano. Daar waar Kittel daags daarvoor het geel pakte, kon deze Argos man echter geen potten breken.

Juli en augustus brengen dit jaar een echte zomer. Nieuw dit jaar was de toerrit in Zeeland. Van diegenen die mee zijn geweest, alleen maar positieve geluiden. Goede fietswegen, 12 deelnemers en Lieuwe Terpstra, schitterend weer, bijna geen wind, alleen uit Gerrit’s ventiel. Kortom Henny bedankt voor de organisatie.

Nadat Hans van Schaik op zondagochtend onder het toeziend oog van Marco van Oord geslaagd was voor het diploma binnenbandje wisselen, vierden we met 34 leden en hun aanhang het 35 jarig jubileum van ons clubje. Kees van Schijndel werd vanwege zijn verdienste voor de club benoemd tot erelid. Daarna ging de tap open en vloeide het bier rijkelijk – er ging maar liefst 120! liter op. Ook het vlees van Ron de Kwant ging tot het laatste hamlapje op. Ad den Haan draaide menig verzoekplaatje en er werd gezongen en gedanst. En dat op een zondagavond aan het Zwarte End… Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn. Zo’n feestje is voor herhaling vatbaar.


Vanwege de regen wordt de rit van 18 augustus naar Bokhoven afgelast.

Ronald heeft een nieuw ritje rond Den Hout met een echte kasseistrook. Ronald en Herbert vonden het geweldig, maar of iedereen die mening deelde?

De laatste zaterdag van augustus gaan we met 16 leden naar Limburg. Een mooie opkomst. Wouter heeft alles weer perfect geregeld, behalve het weer. In heel Nederland is het prettig koersweer, alleen rond Vaals komt het met bakken uit de hemel. Mocht er een lid zijn dat wel goed weer kan regelen, dan is hij of zij welkom in het bestuur.


Een weekend later wordt de Ronde van Hank gereden. Dankzij Gijs is de WTC ook vertegenwoordigd met een team. Met Simon en Zeger in de gelederen hebben ze de oudste en de jongste deelnemer. ’s Avonds is het feest in De Kelder. De zondag daags erna zijn maar 6 leden aanwezig voor de clubrit… Wel hebben diverse leden op zaterdag en zondag gevlagd, namens Ronald allen bedankt.


Eind september, begin oktober hebben we een mooie nazomer. Ook groeit het ledenbestand met 4 nieuwe leden. De laatste rit in september geeft echt koers op de Grote Waardweg. Een spervuur aan demarrages maar die werden alle geremonteerd. Uiteindelijk won de sterkste. Of was het toch de slimste?

Tijdens de een na laatste rit moet er hard geremd worden op de Bovendijk bij Veen. Jan de Rooij doet dit met zo veel kracht dat een deel van zijn buitenband volledig weggesleten is. Gelukkig heeft hij een reserveband bij.


De slotrit verregent door een herfstdepressie. Daarmee komt dit mooie seizoen vroegtijdig ten einde. Oh ja, Gerrit is clubkampioen geworden. Volgens mij heeft hij samen met Herman Ottevanger een afspraak, want sinds 2009 worden ze om de beurt kampioen.


Jaarverslag van de secretaris : Hendrik- Jan Schep.