Jaarverslag 2018

Jaarverslag 2018.

       

Tijdens de ALV op 9 maart bekent Gerrit dat hij hem niet meer omhoog krijgt. Naar beneden lukt wel. Leden raden hem een bepaald pilletje aan, maar of dat helpt om zijn grote teen met afgezaagde pezen weer te laten werken?


Het bestuur heeft een presentatie over EHBO voor fietsers geregeld. Dé Hoppener vertelt enthousiast over de gevaren van wielrennen en alle ongelukken die ons kunnen overkomen. Conclusie is wel dat het verstandig zou zijn om 1 van de 3 reservebandjes in het binnenzakje te vervangen door wat EHBO spulletjes. De meeste tips en trucks werden wel beaamt door de aanwezig leden, maar een behandeling met vloeibare pleisters werd door Henny ten zeerste ontraden.


We startten het fietsseizoen zoals we in 2017 geëindigd waren: met regenbuien. Daardoor was de opkomst van de 1e rit laag met 14 man.

Een kou aanval uit Rusland, de Russische beer geheten, met windstoten tot windkracht 7 en sneeuw heeft het bestuur doen besluiten de 2e rit vanwege de verhoogde kans op ongelukken af te gelasten. Wat zou er gebeuren als er Russische trollen onze kant op komen?

Een mooie opkomst van 32 leden en 1 gastrenner op 25 maart.

Met Pasen de eerste lekke banden van het seizoen en helaas niet de laatste.

Dankzij Stefan hebben we er vanaf volgend jaar een nieuwe sponsor bij: Calex.

Het ritje naar Kerkwijk eindigt met een sprint vanaf Dussen. Een bejaarde bestuurder zal toch wel enigszins geschrokken zijn, toen zijn autootje door een paar fietsende malloten werd ingehaald op dat smalle weggetje. #Veiligfietsen??


Zondag 15 april is het wegdek nog nat en dat hebben we geweten. Bij de B-groep bleef het bij één lekke. Bij de A-groep maar liefst 4. Bij de derde lekke band meldde Hans van Tricht dat hij blij was dat Anton voor de tweede keer lek had. Dat was de goden verzoeken. Drie kilometer later was hij zelf aan de beurt.

Hans van Schaik is vanwege wisselende diensten tot de conclusie gekomen dat hij te weinig mee kan fietsen en maakt plaats voor een nieuw lid, Arwin Schalken.


Zondag 29 april was geen goede dag om te fietsen. Ik vraag me af waarom toch nog 17 leden de moeite hebben genomen om uit bed te komen. Bij de A-groep was het het verhaal van de 10 kleine negertjes. Bij de eerste druppels haakte Simon af. Het is overigens alleen maar harder gaan regenen, dus verstandige zet van hem. Bij Moerdijk haakte Hendrik Jan af vanwege opgespat vuil onder zijn lenzen. Bij Lage Zwaluwe had Hans van Tricht lek. Paul Sengers is doorgereden want moest op tijd thuis zijn. Voor Drimmelen rijdt Hans wederom lek. Dat kostte hem zijn bril. Wouter Wolthuis verrekte van de kou en is doorgereden. Bij Made  een glijpartij van ons nieuwe lid Arwin, resulterend in een blauw lijf en een scheur in het carbon. Bij Geertruidenberg moest nog een keer bijgepompd worden en bleven uiteindelijk 4 leden over. Wat was ons motto ook al weer? De B-groep was wat dat betreft wat verstandiger en heeft een ingekorte rit gereden.


De Hemelvaartrit gaf grijs weer met nat wegdek. Een oude traditie werd in ere hersteld. Jan de Rooij was zo bang dat zijn witte fiets vuil werd, dat hij zijn oude Concorde bij Airfrance uit de hangar heeft gehaald. Helaas waren de nog door Jacques Anquetil gebruikte tubes niet tegen deze omstandigheden opgewassen.


Weer een sponsorsucces: Arno van de Bosch wordt de nieuwe broeksponsor.

De Moederdagrit gaf een natte voorspelling op buienradar met een lage opkomst als gevolg. De A en B groep hebben samen een alternatief rondje gereden, waarbij het helemaal droog is gebleven.

Beide pinksterdagen hebben we een mooie opkomst. Eerste pinksterdag geeft zelfs de hoogste opkomst van het seizoen met 35 leden.


Eind mei rijden we met een recordopkomst van 19 leden en 4 gastrenners onze Zeelandronde. Patrick en Hendrik Jan besluiten vanuit De Heen terug te fietsen naar Hank. Geen goed idee, want bij Oud-Gastel valt het elektronisch schakelen van Hendrik Jan uit. En zijn versnelling staat veel te licht. Een hulplijn naar de mecaniciens van Bikepitstop biedt uitkomst. Handmatig wordt de derailleur op het zwaarste verzet gezet en zo kunnen beide heren toch op normaal tempo in Hank komen.

Daags na de Zeelandrit meldt Paul dat hij onbekende pillen in zijn tas heeft gevonden. Van wie is deze doping? Uw secretaris weet het inmiddels en heeft de pillen teruggegeven aan de rechtmatig gebruiker.


De zaterdagrit naar Chaam werd een rommelig ritje over drukke fietspaden en wegomleidingen.

Op zondag ging het bij de A-groep bij Woudrichem binnen 500 meter bijna  3 keer mis

Eerst een ree op de weg met daarachter 4 auto's , maar goed dat het dier ons op het fietspad in de gaten had en niet plots de groep insprong, daarna een kapotte bierfles midden op het fietspad en als laatste net voorbij de benzinepomp een automobilist die waarschijnlijk snel naar de koffie moest

en de groep niet veel ruimte meer gaf toen hij ze inhaalde. Hoeveel engeltjes moet je hebben??


Ook de volgende zaterdagrit verloopt niet soepel. Het is inmiddels hoogzomer in Nederland en onze leden liggen liever aan het strand, want er waren maar 6 man aanwezig. Ad haakt in Rijen af met knallende koppijn en niet veel later heeft Robert stevige krampen. Met een beetje duwen wordt Hank gehaald. De les is wel om bij dergelijke ritten een stop voor het bijvullen van de bidons in te lassen.

Profile Van Oord stopt met sponsoring. Een vervanger is gelukkig snel gevonden. Mario Verhoeven zal de komende 4 jaar onze club sponsoren.

Zondag 1 juli waait een stevige oostenwind. Zowel de A-groep als de B-groep heeft een lekke band. Bij de B-groep kost het vervangen echter drie bandjes.


Halverwege het seizoen is de strijd om het clubkampioenschap nog zeker niet beslist. Hans van Tricht staat aan de leiding maar zijn voorsprong is maar 1 ritje op Wouter van Boxel en Kees van Schijndel.

Zomer in Nederland. En deze keer echt zomer. Records worden gebroken. Het is hier warmer dan Zuid-Europa. We krijgen te maken met droogte.

Paul Sengers, sportman in hart en nieren, krijgt nieuws dat niemand wil krijgen. Er is kanker bij hem geconstateerd en de behandeling zal gericht zijn op levensverlenging. Daar wordt je stil van. Paul blijft wel gewoon de clubritten meerijden.


Tijdens mijn vakantie krijg ik een krantenbericht doorgestuurd en dat wil ik jullie niet onthouden. De kop luidde “Fietsgroepen in de smiezen”. Vervolgens blijkt het om fietsers te gaan die op zondagochtend hinder en ergernis geven in Aalburg. De politie kondigt extra controles aan, te beginnen komende zondag. Gelukkig stond er geen rit over de Aalburgse dijk gepland. Maar aangesproken voelde ik me ook niet. We gaan volgens mij altijd respectvol om met medeweggebruikers. Nou ja, bijna altijd dan. Een bestuurder die luid tuterend voorbij komt op een brede weg als we gewoon netjes rechts rijden, kan wel een reactie verwachten. Misschien niet slim  en netjes van ons, maar we zijn geen heiligen.

En nu we toch aan het zeuren zijn, heb ik er nog één: gastrijders. Zondag 29 juli waren dat er 9!! Leuk dat onze clubritten zo populair zijn, maar het is wel belangrijk dat het veilig en sociaal blijft. Daarom dienen gastrijders wel onze gedragsregels een beetje te kennen en zich daar ook aan te houden. We hebben ze niet voor niets.


De rit naar Bokhoven werd door de A- en B-groep iets anders ingevuld, waardoor de B-groep de A-groep bijna inhaalde. Door bij het Oude Maasje een extra lus te rijden, zijn de kilometers wel gecompenseerd.

Op zaterdag 1 september konden de klimgeiten van de vereniging hun hart op halen in Limburg. Onder de best mogelijke fietsomstandigheden reden we de vertrouwde ronde, waarbij de Vaalserberg vanaf de Nederlandse kant werd beklommen. Helaas was de afdaling van de Schuttersbergweg net geasfalteerd met vers grind en schoof Patrick in een flauwe bocht onderuit. Gelukkig viel het mee en zat hij in 5 seconden weer op de fiets.


Het bestuur is druk met de nieuwe kleding. De leden kunnen kiezen uit een tweetal ontwerpen. Met een overduidelijke meerderheid wordt gekozen voor de “diagonale variant”. De stand was 29 om 8

De kermisrit reden we dit jaar op verzoek van het organiserend comité Ronde van Hank op zaterdag. Met een extra rondje bij het Uivernest, dit als tegenprestatie voor de leden die zich op zondag als vrijwilliger inzetten , tijdens de 65e Ronde van Hank.


Zondag 23 september is de zomer na 6 maanden schitterend weer echt voorbij. Met de start van de meteorologische herfst trekt een storing over Nederland. Voor de 18 leden die op weg gingen, betekende dat een nat pak en fietsje poetsen.

Een week later vieren we het 40 jarig bestaan van de club. Het organiserend comité bestaande uit Joyce, Els, Jeroen en Marieke had een mooi programma in elkaar gezet. ’s-Ochtends startten we met een clinic bij BikePitstop in Nieuwendijk. Eerst werd aan de hand van miniatuurrennertjes de theorie rond het aansnijden van bochten, het aanremmen, het plotseling moeten uitwijken en het rijden in een groep uitgelegd door Jan Groeneveld van Mountain Masters. Vervolgens werd de theorie in de praktijk gebracht, waarbij het verschil tussen het gebruik van de achter- en voorrem vele meters bleek te zijn.

Met deze extra kennis op zak, konden ’s middags de calorieën weer aangevuld worden tijdens het jubileumfeest. Speciaal dank aan Ad en Ien voor de gastvrijheid en de supergave aankleding van de feestlocatie.

Op 14 oktober sloten we traditiegetrouw af op de Vissershang alwaar Hans van Tricht gehuldigd werd als clubkampioen 2018.


Jaarverslag van de secretaris : Hendrik- Jan Schep.